Comunitatea Micilor Artisti

Proiect finantat de Consiliul Judetean Iasi - Proiecte culturale si educative
Perioada de implementare:Iulie 2012 - Martie 2013
Organizatie coordonatoare proiect: Centrul de Mediere si Securitate Comunitara
Scopul proiectului:
Formarea a 3 cluburi de activitati creativ - educative (cate unul pe comunitate, cu doar unul dintre domeniile mentionate anterior) in mediul rural din judetul Iasi, la care vor participa in total un numar de 30 - 36 de copii si 3 cadre didactice. Acestia au fost indrumati intr-o tema aleasa in vederea obtinerii, la sfarsitul proiectului (luna noiembrie 2013) a unui produs cultural ce a fost prezentat in cadrul unui eveniment de inchidere a proiectului (spectacol - vernisaj).
La fel de importanta este nevoia de a consolida aceste cluburi astfel incat activitatea lor sa continue si dupa sfarsitul perioadei de implementare a proiectului, devenind una permanenta. in activitatea viitoare vor participa atat copiii care au fost selectati initial, cat si noi membri, din cadrul generatiilor care se formeaza permanent in cadrul scolii. in acest fel consideram ca vom ajuta la dezvoltarea personala si vom imbunatati capacitatea de integrare sociala si in comunitate a unui numar mult mai mare de elevi fata de cei inclusi initial la startul proiectului.
De asemenea, ne propunem ca aceste cluburi sa participe, in anii urmatori, la evenimente specifice activitatii desfasurate (de ex.: clubul de teatru va fi sustinut in vederea participarii la diferite festivaluri de profil pentru elevi si tineri: "Hai la teatru" - organizator Teatrul "Luceafarul" Iasi, "Sub reflector" - organizator scoala "Petru Poni" Iasi etc.; clubul de fotografie la expozitii tematice organizate in cadrul Casei de Cultura "Mihai Ursachi" Iasi etc.; diferite expozitii si targuri de obiecte artizanale).
in mediul rural educatia elevilor in afara scolii, sau complementara acesteia (in termeni de domeniu, tematica, metoda de invatare, program de lucru) nu este bine dezvoltata, observandu-se decalaje importante intre elevii din aceste spatii si cei care activeaza in zonele urbane. in acest context, proiectul a identificat 3 grupuri de cate 10 - 12 copii (elevi ai scolilor din mediul rural), din 3 comunitati ale judetului Iasi, care sa participe, in cadrul unui club organizat in fiecare dintre comunitatile respective, la un atelier educativ avand ca tema unul din urmatoarele domenii: un club de educatie prin teatru, un club de initiere in fotografia artistica si un club de creativitate artistica (confectionare de papusi, costume si accesorii din materiale reciclabile etc.), activitati sustinute de profesionisti cu experienta in domeniile respective. Alegerea tematicii atelierului in fiecare localitate a fost facuta dupa evaluarea copiilor (a aptitudinilor si a asteptarilor lor). in fiecare comunitate a fost cooptat un cadru didactic care a avut rolul de mentor si continuator al activitatii clubului in viitor (dupa terminarea implementarii proiectului).
Prin implicarea copiilor la realizarea unui spectacol de teatru, acestia socializeaza, isi stimuleaza inteligenta si creativitatea. O initiere in domeniul fotografiei artistice formeaza abilitati estetice, creative, dar si un anumit simt tehnic necesar in compunerea unui cadru, in folosirea anumitor parametri specifici (timp de expunere, lumina, distanta etc.). Participarea la un curs de creativitate artistica dezvolta imaginatia, deschide planuri noi de actiune in procesul de formare al copilului, integreaza joaca / jocul ca parte intrinseca a afirmarii creativitatii. Participarea la activitatile acestor cluburi au un rol important in dezvoltarea si educarea copiilor pe plan cognitiv, afectiv, moral, estetic, volitiv, fiind totodata un mijloc de socializare.
Grupul tinta:
- copiii participanti la activitatile cluburilor (36), precum si familiile acestora;
- comunitatile de elevi din care acestia fac parte;
- profesori din cadrul comunitatilor rurale;
- beneficiari indirecti: membrii comunitatilor rurale din care acestia fac parte; alte comunitati care vor dori sa preia modelul.
Rezultatele asteptate ale proiectului:
in urma derularii proiectului, copiii participanti la activitatile cluburilor isi vor fi insusit cunostinte teoretice, dar mai ales practice in domeniile alese, ceea ce va contribui pozitiv la dezvoltarea personala a acestora, la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, relationare si pozitionare in societate; de asemenea, acestia vor influenta in mod pozitiv si pe membrii comunitatilor din care provin (familii, colective de elevi, grupuri de prieteni etc.). Vor avea satisfactia lucrului dus la bun sfirsit, prin insesi obiectele / bunurile culturale produse in urma participarii la activitatile cluburilor. Profesorii care vor sustine clubul din plan local vor avea un cadru informal si un nucleu de copii pentru a continua dezvoltarea de noi proiecte cu profil educativ - cultural.