logo ILNlogo ministerul culturiilogo UMP
👈Înapoi la Emotional Treasure Box

Despre inițiativa bilaterală

Îmbinând 5 domenii culturale (literatură, artă vizuală, teatru, muzică și dans), inițiativa bilaterală arată efectul transformator al artei și vindecarea prin implicarea directă în creație a unui grup de 12 femei și 17 copii

Emoțional Treasure Box - What Happened to the Heart 

Îmbinând 5 domenii culturale (literatură, artă vizuală, teatru, muzică și dans), inițiativa bilaterală arată efectul transformator al artei și vindecarea prin implicarea directă în creație a unui grup de 12 femei și 17 copii expuși traumei violențelor din familie - asistate de promotor (Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară) și partener (Fundația Hedda, Norvegia).

Întregul demers se bazează pe poveștile de viață ale acestor femei, care au depășit trauma și care ne-au împărtășit istoria lor și modul în care au reușit să o depășească. Poveștile acestora stau la baza tuturor produselor culturale realizate: cartea de față – în format tipărit, un audiobook și scenariul unui spectacol care a fost prezentat în premieră la Ateneul Național din Iași pe 22 februarie 2025, în preajma sărbătorii de Dragobete. 

Echipa creativă care s-a coagulat în jurul acestor povești a fost compusă din cele două scriitoare – Paula CIORTAN și Diana KOLCU, asistente sociale în cadrul fundației, dar și pasionate de scris. Pentru femeile care au participat în această etapă, procesul de scriere a constituit o terapie, pentru altele am așternut noi pe hârtie ce au vrut ele să ne povestească. Volumul de față mai cuprinde, pe lângă 12 povești dramatice și eliberatoare și câteva povești de autor ale celor două scriitoare. 

Apoi, poveștile au intrat în procesul de transformare în scenarii. Cristina CHERTZ, Jørgen LORENTZEN și Marius KOLBENSTVEDT au lucrat împreună și au scos din aceste povești tot ce era mai dramatic și mai explicit, sentimente și emoții, întâmplări, reacții și gânduri. Am folosit arta ca formă de terapie cu copiii care au asistat la violențe în familie. I-a însoțit în procesul acesta art-terapeuta Cătălina ȘCHIOPU, care a reușit să pună gândurile, durerile și speranțele copiilor în pânze care au devenit parte din scenografie.

Nimic însă nu ar fi fost posibil fără cea mai incredibilă și creativă echipă de artiști inspirați de originalitatea regizoarei Dana COJOCARU. Echipa de actori transpuși de emoție Ana HEGYI, George COCOȘ, Ioana Natalia CORBAN și tânăra Cristiana ȘERBAN au cristalizat cuvintele în dans, mișcare, emoție pe coloana sonoră a lui Tudor NICORICI și scenografia semnată de Alina DINCĂ PUȘCAȘU. Apoi, pentru ca totul să devină magic, coreografa Oana FLORIEA și cele douăsprezece fetițe balerine au creat cinci dansuri originale inspirate de muzica cantautoarei norvegiene AURORA ASKNES de pe ultimul său album WHAT HAPPENED TO THE HEART și nu în ultimul rând, de cartea Aurorei, cu același titlu. 

Toate aceste produse culturale plus altele, adiacente procesului creativ, pot fi regăsite pe site-ul Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.

Echipa tehnică: Manager proiect Elena Petronela Șerban, Asistent proiect Cătălina Mîțel, expert comunicare Laura Albu, responsabil financiar Andreea Radu, expert achiziții Irina Simiuc.

Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene - Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Informaţii utile

Dacă dumneavoastră, sau unei persoane cunoscute, vă este teamă de o persoană apropiată, dacă vă simțiți în nesiguranță sau amenințată: * ne puteți suna gratuit la Tel. Verde: 0800.070.017 (accesibil doar în România); * puteți apela la Telefonul de urgență: +40787.878.806, tarif normal pe telefon (apel vocal) și gratuit online pentru mesaje scrise sau vocale pe Telegram, WhatsApp și pentru mesaje scrise de tip SMS. * puteți trimite un mesaj scris pe platforma www.helenahelpline.com Helena Helpline este accesibilă NON STOP în limba română, rusă, ucraineană și engleză.

Creat de Koddezign