Dacă ar fi să o cităm pe AURORA, cea care a inspirat o echipă inimoasă din România și Norvegia de la Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și Foreningen HEDDA să pornească la drum...
Dacă ar fi să o cităm pe AURORA, cea care a inspirat o echipă inimoasă din România și Norvegia de la Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și Foreningen HEDDA să pornească la drum – continuăm aventura ultimilor 25 de ani în care comunicăm cu femeile și fetele care au un suflet de luptător (warrior) și se simt neadaptatate, neînțelese sau mai ciudate (weirdos). Este un proiect în care dorim să dăm curaj femeilor și fetelor care au trecut prin violență sau sunt încă într-o relație toxică, care consideră că sunt singure alături de copiii lor și că nu pot scăpa din închisoarea vieții în care se află acum, în umbra celui care le-a ucis visele sau le-a îngropat speranța unei vieți libere de frică.
Laura ALBU,
Președintă Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
Primul meu gând atunci când am început să scriu primele rânduri în descrierea acestei cărți a fost ca poveștile de viață ale femeilor -supraviețuitoare cu care lucrăm activ în ultimii 4 ani să inspire și alte femei care trec prin situații similare. Pe lângă faptul că astfel femeile pot parcurge calea vindecării, ele pot avea ocazia să conștientizeze că nu sunt singure și că există viață fără violență. Oricare dintre noi se poate regăsi, la un moment dat, în următoarele pagini ca și cum ar fi povestea noastră. Priviți în oglinda vieții și veți descoperi că sunteți propria salvatoare!
Elena Petronela Șerban
Manager de proiect
Cred că ideea acestui act artistic este să găsești locul în care te conectezi la inima ta, ca și cum ai avea o intuiție... nimic nu trebuie să fie structurat, iar rațiunea nu este singura importantă... este mai mult despre ceea ce vrei să exprimi și apoi vom găsi modalități de a potrivi lucrurile.
Marius Kolbenstvedt
scriitor și actor - Motforestillinger, Norvegia
Ce s-a întâmplat cu inima? Ideea este că inima de aici a fost frântă.. lucrăm cu inimile frânte și lucrăm cu inimi vindecătoare.. și lucrăm cu frumusețea inimii.. astfel încât să fim cu toții acolo pe scenă. Suntem aici datorită unei idei minunate și a perseverenței dovedite de o femeie minunată pe nume Laura.
Jorgen Lorentzen
Director, Foreningen Hedda, Norvegia
”Regia acestui proiect a fost pentru mine ca o fereastră deschisă spre un orizont nou, unde imaginația a prins aripi și fiecare cadru a devenit o pânză pe care am pictat emoții și idei. Am trăit bucuria de a da formă unei viziuni, de a vedea cum gândurile prind viață prin ochii și energia unei echipe dedicate. A fost o experiență care mi-a arătat cât de fascinant este să creezi lumi în care oamenii se pot regăsi în povestea noastră.”
Dana Cojocaru
regizor
”Proiectul reprezintă o munca colaborativă a tuturor celor implicați. Idei, propuneri, gânduri și emoții într-o sinergie creativa de umanitate. Un pas înainte în a ne descoperi pe noi, creatori și privitori in același timp.”
Cristina Chertz
scenarist
”A crea și a ghida scrisul prin suferință este un joc periculos. Fiecare cuvânt devine un act de echilibristică: cum să spui adevărul fără să reînvii durerea? Cum să dai formă poveștii fără să încarci textul cu propria ta emoție?”
Paula Elena Ciortan
scriitoare
”Acest proiect a fost o provocare pentru mine, un roller coaster de emoții de la început până la final. Am pornit cu responsabilitatea de a aduna și reda poveștile persoanelor care au trecut prin situații de violență domestică și am încheiat proiectul cu multă recunoștință pentru fiecare experiență de viață împărtășită. Am încheiat acest proiect cu o convingere reînnoită că fiecare poveste merită auzită și m-am “îmbogățit” pe plan personal, atât cu emoții, cât și cu multe cunoștințe despre reziliență și puterea vindecătoare a exprimării sincere.”
Diana Kolcu
Scriitoare
”Spectacolul e ca zborul unei păsări. Așa mă simt prin acest personaj: o pasăre care zbura veselă și într-un moment neașteptat a fost rănită la o aripă. Drumul refacerii e dificil, cu pietre, nori, furtuni, dar la capătul "greului" este întotdeauna lumină. Spectacolul e drumul meu prin viață, al tău, al nostru, al tuturor..”
Ana Hegyi
actriță
“ … un nou proiect, o noua provocare, o noua descoperire, o noua echipa cu oameni frumosi!
Multumesc”
Alina Dincă Pușcașu
scenografă
”Participarea mea în cadrul acestui proiect este una inedită, în sensul în care chiar simt că trebuie să contribui artistic semnificativ, apelând la toata experiența acumulata de-a lungul celor 13 ani de cariera pe scenă. Este o ocazie perfectă pentru mine a mă dezvolta și mai mult profesional, în direcție scenica de mișcare și improvizație.”
George Cocoș
Actor
”De data asta, acest proiect, mă face să mă autodescopăr și să mă autoeduc prin intermediul experiențelor pe care le-am avut cu toată echipa frumoasă din spatele lui. Am învățat deja multe lucruri și simt că fac parte dintr-o echipă, că încercăm să scoatem și să punem în lumină un mesaj extrem de important și actual prin intermediul mijloacelor artistice.”
Ioana Natalia Corban
Actriță
“What Happened to the Heart” a fost pentru mine o călătorie artistică profundă, un proces de descoperire și exprimare prin dans. Am avut ocazia să colaborez îndeaproape cu fetele mele, creând coregrafii care nu doar au transpus emoții autentice în mișcare, ci au dat viață unei povești despre vulnerabilitate, transformare și puterea inimii. Fiecare moment petrecut în acest proiect a fost o lecție despre conexiune, creativitate și dedicare.
Oana Floriea
Coregrafă
"Participarea mea în cadrul acestui proiect a fost o experiență intensă și diferită. Dincolo de cifre și bugete, am simțit că fac parte dintr-o poveste care merita spusă. Mă bucur că am putut contribui la acest proiect prin ceea ce știu să fac cel mai bine.”
Andreea Radu,
expert contabil
"În calitatea mea de expert în achiziții publice, am țesut cu migală firele invizibile ale contractelor, asigurând că fiecare artist și furnizor își găsește locul potrivit în tapiseria splendidă a demersului nostru cultural, transformând visele în realitate și aducând arta mai aproape de sufletele tuturor."
Irina Simiuc
expert în achiziții
”Ocazia de a asista la punerea în scena a acestor povești a reprezentat pentru mine o avalanșă de emoții pe care le retrăiesc cu aceeași intensitate de fiecare dată când privesc. Și de astfel de momente avem nevoie cu toții pentru a ne hrăni sufletul. De 25 ani, Fundația CMSC are, necondiționat, brațele deschise în fața oricărei femei care cere ajutor. Vom continua să fim vocea lor, raza de speranță pentru ca ele sa se simtă ascultate, sprijinite, ocrotite”.
Petronela Șerban
manager de proiect
Acest proiect a fost unul de suflet pentru întreaga echipă! A fost un proiect cu multe provocări, ce ne-a scos din zona noastră de confort. Am descoperit astfel noi abilități atât în noi înșine cât și în colegii noștri, abilități și talente ce probabil altfel ar fi rămas ascunse într-un colț din sufletele noastre. Acest proiect a fost despre descoperire, depășirea propriilor limite dar și despre vindecare.
Cătălina Mîțel
asistent proiect
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro
Informaţii utile
Date contact
Pagina FacebookEmail: lalbu@cmsc.ro
Telefon verde: 0800.070.017
Telefon urgență: +40787.878.806
Strada Constantin Langa nr. 103X, sat Miroslava, comuna Miroslava, județul Iași, România, 707305Dacă dumneavoastră, sau unei persoane cunoscute, vă este teamă de o persoană apropiată, dacă vă simțiți în nesiguranță sau amenințată: * ne puteți suna gratuit la Tel. Verde: 0800.070.017 (accesibil doar în România); * puteți apela la Telefonul de urgență: +40787.878.806, tarif normal pe telefon (apel vocal) și gratuit online pentru mesaje scrise sau vocale pe Telegram, WhatsApp și pentru mesaje scrise de tip SMS. * puteți trimite un mesaj scris pe platforma www.helenahelpline.com Helena Helpline este accesibilă NON STOP în limba română, rusă, ucraineană și engleză.
Creat de Koddezign