Programul educațional derulat în cadrul Proiectului Gloria a început cu o întâlnire de grup la care au participat 8 copii. Fiind prima întâlnire de acest gen, emoțiile au fost încercate de toți: educatori, asistenți sociali, voluntari, părinți, dar mai ales de copii. Imediat după ce au făcut cunoștință, copiii s-au implicat în activitățile propuse de educatori cu toată energia, creativitatea și motivația lor. Tehnicile din art-terapie au ajutat la exprimarea celor mai ascunse trăiri ale copiilor, au contribuit la dezvoltarea unor abilități și la manifestarea creativității. Cel mai iubit moment a fost piesa de teatru în care copiii au jucat rolul animalelor care știu să ajute pe mama ursulețului atunci când are mare nevoie, creând astfel un moment emoționant de conștientizare a propriilor forțe în lupta împotriva abuzurilor.

Concomitent, mămicile copiilor prezenți au participat la un grup de suport moderat de către psihologul Fundației CMSC, întâlnire ce a avut drept scop dezvoltarea încrederii în propriile lor persoane. Și mămicile s-au implicat în activitățile grupului cu entuziasm și bucurie având prilejul de a se gândi la ele însele, de a-și ”trage sufletul”, de a-și împărtăși experiențele trăite, de a exersa empatia, totul petrecându-se într-un mediu securizant. La final și-au exprimat dorința de a reveni în grup fiind foarte bucuroase că au avut ocazia să participe.

Aceste activități vor continua să se desfășoare lunar, până la finalul proiectului. Specialiștii și voluntarii își propun astfel să ofere cât mai multor beneficiari (mame și copii) contexte în care să își dezvolte abilități socio-emoționale pentru depășirea situațiilor cu care se confruntă.
Proiectul GLORIA -asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen, COD PN4010, ctr.2/25.02.2021/N, beneficiaza de un grant in valoare de 1.226.252 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene in cadrul Programului de Dezvoltare Locala. Obiectivul este facilitarea accesului persoanelor victime ale abuzului si violentei domestice si de gen din mediul rural din judetele Iasi, Vaslui, Bacau si Neamt la servicii integrate de calitate in scopul ieșirii din situația de criza si îmbunătățirii calității vieții cu efecte pozitive in direcția prevenirii si reducerii fenomenului violentei domestice.
Proiectul este coordonat de Institutul de Medicină Legală Iași în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Foreningen Hedda.
www.eeagrants.ro și www.frds.ro
Site web promotor si parteneri proiect: www.imliasi.ro, www.cmsc.ro, www.fundatiacorona.ro, www.anes.gov.ro; http://heddafound.no